2015 m. rugpjūčio 29 d., šeštadienis

Mokykla - antrieji namai

Lietuva keičiasi, auga nepriklausomybės karta. O su ja keičiasi poreikiai. Jauna valstybė Lietuva vis žvalgosi į užsienio šalis ieškodama svetur išbandytų, patikrintų ir veikiančių modelių.
Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje Suomijos švietimo sistemos modelis kelia didelį susidomėjimą. Kodėl?
Tarptautiniame mokinių raštingumo konkurse PISA  Suomija užima lyderio pozicijas, o suomiškos švietimo institucijos pasižymi itin aukšta kokybe bei ruošia puikius specialistus. 
Pažvelkime į Suomiją truputį iš arčiau. Ši valstybė atgavo nepriklausomybę 1917m., t.y. metais anksčiau nei Lietuva. 20-o amžiaus istoriniai įvykiai netrukdė kurti pažangios valstybės: vystėsi pramonė, tobulėjo technologijos. Švietimo sistema taip pat sparčiai keitėsi. Privaloma mokykla kiekviename mieste tapo nuo 1921metų, nors mokyklos čia veikė jau nuo 1200. Tiesa, tuomet švietimu rūpinosi bažnyčia. Nepriklausoma institucija mokykla tapo 1866 pritaikius tuometinį šveicarišką modelį. 
Šiandien mokymas yra privalomas iki 16 metų, t.y. 9 klasės. Po to galima rinktis profesinį išsilavinimą arba gimnaziją. Pradinė mokykla čia trunka 6 metus. Dažniausiai pradinės mokyklos yra atskirtos nuo vidurinės, turi atskirą pastatą, kiemą, sporto stadioną. Ikimokyklinukų klasės gali būti tiek mokykloje, tiek ir darželyje. Didelis dėmesys skiriamas vaikų popamokinei veiklai, būreliams. 
Mokytoju gali dirbti tik pedagoginį magistro laipsnį turintis specialistas. Universitete dėmesys skiriamas analitiniam ir kritiniam mąstymui, o ne sausai dalyko teorijai. Skatinama į dalyką pažvelgti nuodugniai: supažindinama su pačiais įvairiausias ugdymo metodais tam, kad mokytojas gautų kuo didesnę įrankių dėžutę savo darbui. 
Mokyklų auditas panaikintas 1990 metais. Mokytojais pasitikima ir jiems suteikta kūrybinė ir metodinė laisvė. 
Mokiniai ir mokytojai mokykloje praleidžia didžiąją dienos dalį, todėl labai svarbu užtikrinti ugdymo bei darbo kokybę. Patalpos pritaikytos įvairiausiems užsiėmimams, sienose, lubose ir balduose įmontuotos triukšmą sulaikančios detalės. 
Lavinimo priemonėms čia netaupoma, o klasė be interaktyviosios lentos - tikra retenybė. Didžiąja dalimi mokyklinių priemonių pasirūpina mokykla.
Visi mokiniai gauna nemokamus pietus. Mitybos įpročiais rūpinamasi, atsižvelgiama į kiekvieno specialius poreikius, netgi vegetarinę alternatyvą.