2017 m. vasario 10 d., penktadienis

4 svarbūs sakiniai vaikui

Foto iš time.com
Garsus Suomijos vaikų psichiatras Jari Sinkkonen pataria, kokius 4 sakinius yra būtina kartoti savo vaikui.

1." Esi labai gražus (graži). "
Labai svarbu pagirti vaiko išvaizdą, t.y. sakyti, kokios gražios jo akys, plaukai ar kiti bruožai bei drabužiai. Girdint tokius pagyrimus vaiko mintyse užsikoduoja tai, kad jis yra mielas, mylimas, ir pripažintas.
Žavėjimasis vaiku tikrai nedidina spaudimo dėl išvaizdos. Netgi priešingai. Žmogaus psichika gyvena kūne, kuris turi išvaizdą. Tam, kad susiformuotų sveikas pasitikėjimas savimi, vaikui būtina suprasti, kad tėvų akyse jis yra pats nuostabiausias. O be to, šiais laikais nepasitenkinimas savo išvaizda yra labai dažnas reiškinys, todėl mažam vaikui reikia užtikrinti, kad jis atrodo puikiai.
Jeigu jis šventiškai pasipuošęs ir spindi noru būti pastebėtas, tėvams būtina atkreipti į tai dėmesį ir girti vaiko išvaizdą. Dar nei vienas žmogus nebuvo sutraumuotas už tai, kad jam sakoma, koks jis nuostabus ir gražus.
Žinoma, viskam reikia jausti saiką ir ribas. Paaugliui, apsuptam draugų kompanijos, tokie žavėjimaisi tikrai nepatiks. Tokiu atveju galima tiesiog pasiūlyti gaiviųjų gėrimų.
Už žodį daug stipresnis yra žvilgsnis. Vaikas turi matyti tėvų žvilgsnyje meilę ir pasididžiavimą būtent juo.

2. "Ateik- apkabinsiu"
Vaiką būtina myluoti, glausti, kutenti, apkabinti. Ir nesvarbu, kokio jis amžiaus. Ir netgi tada, kai jis pats nemoka to paprašyti....

3. "Kaip praėjo diena darželyje? Kaip sekėsi mokykloje?"
Privalu kasdien domėtis ir klausti vaiko apie jo dienos nuotykius, net jeigu atsakymas kasdien tas pats- GERAI.
Tėvų užduotis yra pratęsti pokalbį, klausinėti plačiau. Pvz. ar žaidė piratų žaidimą, kuris taip patiko praeitą savaitę. Ar mokykloje per pertrauką aptarinėjo naujausiai matytą filmą, ir pan. Puikus laikas tokiems pokalbiams yra visiems kartu valgant vakarienę. Ir tokiose situacijoje svarbiausia ne žodžiai, o žinutė, kad tėvams nuoširdžiai rūpi tai, ką vaikas nuveikė per dieną.

4. "Ką norėtum veikti per kitas atostogas?"
Klausti vaiko nuomonės apie atostogas dar nereiškia, kad jam paliktas atostogų planavimas ir visi jo norai bus išpildyti. Diskusijoje svarbu įsiklausyti į vaiko pageidavimus, bet jeigu jie skamba fantastiškai ir yra neįgyvendinami šeimos biudžeto, tai reikia taip ir pasakyti nevyniojant į vatą.
Vaikai supratingi, nors ir mėgsta pasiožiuoti. Tačiau jie ima suprasti, kad ir jų norai ir nuomonė šeimoje yra svarbūs. Nebūtinai geriausi atostogų prisiminimai  būna iš Legolando. Kartais tai gali būti tiesiog kaime pas senelius išmokimas važiuoti dviračiu ar pagautas drugelis...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą