2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Patyčios. Dublis 1

Apie patyčias galima kalbėti be pertraukos. Tai labai plati bei jautri tema. O dar ir paslaptinga.  Suomiai atliko ilgametį tyrimą, kuriame dalyvavo 5000 aštuonmečių vaikų, ir jie buvo stebimi iki kol suėjo 29 metai. Tyrimas atskleidė, kad patyrusiems vaikystėje patyčias žmonėms tikimybė susirgti psichinėmis ligomis padidėja dvigubai. Dažniausiai pasitaikantis sutrikimas - depresija. Svarbu paminėti, kad psichinių sutrikimų rizika pasireiškia tiek tiems, iš kurių buvo tyčiotasi bei tiems, kurie patys tyčiojosi iš kitų.
Mokslininkai teigia, jog be to, kad patyčios palieka gilių randų psichikoje, patyčių aukos dažnai nesugeba užsitikrinti finansinės gerovės, kurti tvirtų draugystės ir partnerystės ryšių, padidėja savižudybės rizika.
Britanijos mokslininkai skelbia, kad mokykloje patirtos patyčios yra 30 procentų depresija sergančių aštuoniolikmečių priežastis.
Patyčios pasireiškia jau ir tarp dviejų metų amžiaus vaikų. Svarbu pastebėti, kad jos gali tęstis ir visą gyvenimą. Patyčias galime patirti iš tėvų, sutuoktinių, bendradarbių ir netgi darbdavių. Tai, kad kažkas viešai meta juokelį, kuris mus žeidžia - taip pat patyčios.
To be continued. Tęsinys netrukus. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą